《「我們與神的距離」》

 香港從上年329日開始有限聚令的行政安排,到一年後的今天,2021328日,香港人仍未被解除禁令,教會在這樣的洗禮中從聽命,無聲配合,努力維持...教會愈見沉淪,好像已經混忘鹽與光的本質、特性及功能,just do something 教會喺呢一年係咁做啲嘢做啲嘢,幫緊你幫緊你,教會特質彷似蕩然無存!

教會必然有著preaching 傳教與outreach 外展的特質。現下卻不然,從自由城市開始,不同宗派的教會已經有著與地方政府的既定關係,只是在唔知幾時,已經愈來愈多,愈來愈明確歸邊的情況,並無不妥,宗教嘅嘢,有人信你就係真理,人哋唔想聽就理得你!

 這整整一年間,大部分教會都在努力調整教會的「聚會」,當然係令人哭笑不得啦!總之就係使教徒做啲嘢做啲嘢,「做啲嘢」令你更有存在價值,等於更熱心更神心,教會努力藉著多渠道多向導,務求令大家的出勤率維持如昔,甚至更勝從前。一年後的今天,教會做好了維持或保存的工作—教會並不是做維持或保存工作!

 教會、教徒,你知唔知你自己做緊啲乜嘢?

 教會的使命—傳道協助人們相信與接受浸禮!