「溜走太空」

早兩日,亞仔問我「我崇拜時鷵情A你嬲唔嬲呀?」「X!其他人堐惕痝ㄜ齵訄捸I你係我個仔,我點會嬲你。」

都市人在營役忙碌中總有他的天空之城,極力地在生活中出走太空,做facial(面膜)、焗桑拿、歎足浴,曬太陽燈-在都市抽離,是既定時間,可以雲遊太虛,無工作、無電話,無別人,只有自己;可以渾然忘卻一切-用這一小時,用這45分鐘,放下一切,溜走太空;誠然,這些時間並沒有白費,重返地球的你,似乎已注滿力量,有能力在都市中角力。

近幾年,美人魚咖啡由美國游到香港,開到成街成巷,我覺得她成功在塑造了都市中的太空,你只需要走進這太空船艙,坐上機師位,你便可以漫遊太空-可以無幫襯,沒有人會打攪你,或上網、或看書、或沉思默想,或堐情F最離譜是明明一張檯仔坐著四個陌生人,但各自也可以悠然自得地存活,身邊的卻彷若無物!

過去,當院牧時,遇上一位病友,有些兒自責口吻地介紹自己「我係一個唔虔誠的基督徒,唔知點解經常在崇拜時埽菕I所以,現在無返教會了!」「崇拜堐惘釩妍暋D?試問邊度有咁好環境,又有冷氣,一開始有悠揚歌聲伴隨,使你徐徐入睡,埥繾咻酗H為你祝福才走!返教會堐惚Y無問題鵅A教會係唔會話你堐鵅v,聽罷,該病友如釋重負,決定重新返教會-當然,希望他返的教會唔會話佢堐掠捸I

有時,做教徒係要認真點,卻不等於紀律化,規範化;信耶穌,皆因與衪相處,就可以在繁囂生活中溜走太空,使人安頓得力,並且有能力重回真實!





 


 
 
Copyright 2008 樂頌基督教會. 版權所有 不得轉載